Uppdatera dig med senaste mjukvaran till din telefon

4219 300x180 - Uppdatera dig med senaste mjukvaran till din telefon

Att hänga med i teknikutvecklingen är något som ofta känns i plånboken. Inte minst för mobiltelefoner tyvärr. Dock finns det saker att göra med din gamla telefon som du kanske inte tänkt på, nämligen mjukvaran. Du kanske är en av dem som alltid klickar på ”uppdatera senare” när uppdateringsnotiser dyker upp i datorn eller telefonen. Då missar du många förbättringar som verkligen gör skillnad både för säkerheten och för användarupplevelsen. Detta gäller både för appar såväl som för operativsystemet.

Tillverkare stödjer i regel två års uppdateringar av operativsystemet innan de slutar skicka ut uppdateringar. Under denna tid är det väldigt enkelt att bara klicka på notisen och följa instruktionerna för att uppdatera till den senaste versionen.

Tyvärr är detta en kort tid, oftast så håller ju hårdvaran betydligt längre än så. Vissa tillverkare är bättre än andra på att skicka ut nya uppdateringar, Apple och Google brukar vara bäst i detta avseende men det finns även andra som är bra på att hålla telefonerna uppdaterade. Köper man en ny eller begagnad telefon så är det bra att kolla upp hur länge systemuppdateringarna kommer att tillhandahållas.

Efter tillverkaren slutat stödja din modell

Är det bara att köpa nytt när tillverkaren slutat uppdatera? Nja, visst kan man fortsätta använda telefonen men säkerhetsmässigt så uppstår nya luckor som inte kan stängas om systemuppdateringarna inte längre kommer. Vissa appar slutar fungera, BankID är ett exempel som inte längre fungerar på äldre modeller. Detta just för att säkerheten inte kan garanteras.

Användarupplevelsen försämras då appar blir större och då med fler funktioner som kräver nyare mjukvara. Så vad ska man göra?

För Iphone så är det tyvärr så att det inte finns något att göra, det är bara att byta in mot en ny modell. För Android är det annorlunda.

Custom Roms

GettyImages 953778398 300x169 - Uppdatera dig med senaste mjukvaran till din telefon

Eftersom Android inte ägs av Google vilket är lätt att tro, utan är fri öppen kod, fri för vem som helst att använda, redigera och publicera. Detta gör att många utvecklare bygger nya Androidversioner till telefoner som inte längre får uppdateringar från tillverkaren.

På exempelvis XDA Forum kan man finna ny mjukvara till sin gamla telefon. Det finns många olika OS, eller ROMs som det kallas att välja på. En av de största utvecklarna är Lineage som förutom att ge dig den senaste mjukvaran även gör egna förbättringar för både användarupplevelse och säkerhet. Exempelvis så har Nexus 5, en telefon som släpptes 2013 fortfarande tillgång till den senaste Androidversionen och fungerar bättre än när den var ny.

Det krävs dock en del kunskap att uppdatera till en custom ROM, det är lite mer att göra än att bara klicka på uppdatera tyvärr. Men XDA är ett öppet forum och det finns många som hjälper till att svara på frågor och skriva guider. Be om hjälp i forumet och läs guiderna!