Hur vet du om en butik går att lita på?

4 creative ways to ultilize negative feedback min 300x162 - Hur vet du om en butik går att lita på?

Källanvisningar och kritiskt tänkande är något som uppmuntras dagligen. Det gäller inte bara när vi läser nyheter och tidningar utan även när vi ska handla online. Som vi har nämnt tidigare så finns det en uppsjö av butiker som säljer andrahandsprodukter och det gäller att veta att man handlar från en seriös sajt. Annars finns det risk att du inte får de produkter som du beställt. Eftersom det rör sig om andrahandsprodukter måste även försäkra dig om att de är i fullgott skick och att det inte är något fuffens bakom försäljningen. Så hur ska man egentligen göra för att vara uppmärksam i näthandeln?

Börja med att läsa recensioner

Det är alltid bra att läsa om andra köpare har varit nöjda med det som de köpt hos nätbutiken. Om du söker på nätbutikens namn + recensioner brukar det komma upp ett par olika träffar. Idag finns det flera sajter liknande Trustpilot där kunder som handlar kan sätta betyg och skriva en kommentar om sitt köp. Det ger dig snabbt en bra överblick om det handlar om en seriös butik eller inte. Även på diverse forum brukar du kunna läsa om olika butiker och hur andra kunder har upplevt hanteringen. Om majoriteten är nöjda är det ofta en grön sajt och du kan tryggt handla här.

Hur ser hemsidan ut i övrigt?

CO 1119 Feature4 750x500 8b38574 300x200 - Hur vet du om en butik går att lita på?

Du bör även kolla på hur nätbutiken, alltså hemsidan ser ut i övrigt. När du går in på en webbshop ska det bland annat komma upp i webbläsaren att det är en verifierad butik. Det är viktigt eftersom du både lämnar ut personuppgifter och betalningsuppgifter. Nätbutiken bör använda sig av den senaste formen av kryptering för att du ska kunna känna dig trygg. i övrigt bör du även se om det finns tydliga kontaktuppgifter till butiken och att det går att kontakta dem ifall du har frågor eller en fundering. Har de både e-post och telefon och är dessa i bruk? Det är också en god idé att läsa igenom de allmänna villkoren så du vet som gäller ifall en vara skulle vara trasig eller inte leva upp till dina förväntningar. Det bör också stå vilken typ av kontroller de gör när de får in en andrahandsvara så du vet det innan köpet. Om något känns oklart rekommenderar vi att du hör av dig direkt till butiken i fråga.